Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk internetkarta hälper räddningstjänst i norr

Publicerat tisdag 22 oktober 2002 kl 05.49
En norsk karta på Internet blir ett viktigt hjälpmedel för svenskt-norskt-finskt samarbete för räddningsinsatser över gränserna i norr. Kartan ska hjälpa till att snabbt visa var det finns resurser för insatser, oavsett vilket land som behöver dem.
- Någon gång efter årsskiftet ska vi ha det här i operationellt bruk, säger Erik Jakobsson, försvarsdirektör vid länsstyrelsen i Norrbotten. Samarbetet mellan de tre ländernas räddningstjänster diskuterades vid ett seminarium i Luleå på måndagen. Den norska Internet-kartan är redan i bruk, och innehåller uppgifter om norska förhållanden. Nu ska svenska och finska resurser läggas in i systemet. - Genom att klicka sig fram ska man få veta var det till exempel finns larmcentraler, helikopterresurser och vilken räckvidd de har, säger Erik Jakobsson. Räddningssamarbete över gränserna övades i september av myndigheter från de tre länderna. Scenariot var att en gasolexplosion inträffat i Pältsastugan, nära Treriksröset. Pältsa ligger i Sverige, men närmaste helikopter fanns i Norge, och närmast markvägen fanns finsk räddningstjänst. - Vi har begränsade resurser, men om vi samarbetar kan det bli bonuseffekter för oss alla, säger Erik Jakobsson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".