Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB mäter dammpartiklar

Publicerat lördag 26 maj 2007 kl 09.39
1 av 2
LKAB mäter dammet i Koskullskulle. Foto:Maritha Mossberg
2 av 2
LKAB mäter dammet i Koskullskulle. Foto: Maritha Mossberg

LKAB börjar nu regelbundet mäta dammpartiklar i luften i Malmberget och Koskullskulle. Nya mätstationer har placerats ut på två ställen i samhällena. Mätningarna utförs för att lugna befolkningen trots att tidigare mätresultat har visat på värden under gränsvärdet.

-Allmänheten i Malmberget och Koskullskulle har varit oroliga för hälsoeffekter kopplat till dammning. Därför vill vi göra de här kontinuerliga mätningarna av partiklar, säger Viveca Roslin som är miljökonsult vid Sveco och ansvarar för luftmätningarna.

Två nya mätstationer har placerats ut, en i Koskullskulle och en i Malmberget, för att mäta partiklarna från Kaptensgropen och Vitåfors industriområde.

Under vintern och våren 2006 utfördes också mätningar av dammpartiklarna. Men nu ska mätningen ske mer kontinuerligt.

Resultatet av den tidigare mätningen visade på värden under gränsvärdena.

- Det var inte i närheten att överskrida normvärdena, säger hon.

Enligt Viveca Roslin finns inget samband mellan de nya mätningarna och de eventuella stämningar, som troligen lämnas in mot LKAB och dammningen från Kaptensgropen och Vitåfors industriområde.

- Orsaken är att det förekommit oro över hälsoaspekter och därför så utförs den här typen av mätning, säger hon.

Dammpartikelmätningarna i Koskullskulle och Malmberget kommer att pågå som minst fram till årsskiftet, förmodligen längre. Mätresultaten kommer att redovisas regelbundet för invånarna.

Dammet som mäts är det nästan osynliga dammt som kan vara skadligt att inandas i för höga doser.

- Det kallas för PM 10 och räknas som inandningsbara partiklar och kommer från industrier, vägtrafik, vedeldning och annat också, förklarar hon. Människan påverkas av höga halter av dammet och det kan bidra till astma, bronkit och andra luftvägssjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".