Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Positiv tro på arbetsmarknaden

Publicerat torsdag 31 oktober 2002 kl 14.16
I dag presenterade Länsarbetsnämnden sin prognos för arbetsmarknadsutsikterna fram till 2004. Drygt 500 arbetsgivare har tillfrågats och den samlade bilden är att läget ljusnar något även om stora problem fortfarande finns.
- Det är något förvånande att det finns en så positiv syn på arbetsmarknadsläget, säger utredare Anders Pekkari på Länsarbetsnämnden. 520 arbetsställen inom privata företag och offentlig sektor har tillfrågats under september månad om arbetsmarknadsutsikterna fram till år 2004. Svaren visar att antalet lediga platser ökat något, främst genom semester- och korttidsvikariat. Det finns även en tendens till ökade svårigheter att få tag i personal, även om det i stort har gått bra med rekryteringarna. Företagen har sänkt kompetenskraven eller köpt tjänster från andra företag. Ett problem är dock att många mindre företag löst personalbristen genom att låta den befintliga personalen arbeta mer övertid. - Det är synd eftersom det finns så många arbetslösa i länet. Dessutom kan det ju öka risken för fler sjukskrivningar, säger Lena Liljebäck, länsarbetsdirektör i Norrbotten. Prognosen visar också att svårigheterna att rekrytera kan komma att öka. Ungefär 12 procent av företagen har upplevt en brist på utbildad respektive erfaren arbetskraft och inom industrin och privat tjänstesektor bedöms att det behovet kommer att öka ytterligare. Bristen på läkare, sjuksköterskor, tandläkare, undersköterskor och apotekare tros öka. Likaså bedöms ett större behov av lärare, ingenjörer, tekniker och specialiserade industriarbetare, särskilt på längre sikt. Sysselsättningen bedöms öka med ungefär 1.000 personer fram till 2004, men riksdagens och regeringens mål att 80 procent av den arbetsföra befolkningen ska ha arbete år 2004, tros inte kunna nås. - Vi kommer att sänka arbetslösheten, men det målet når vi inte i tid, säger Lena Liljebäck.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".