Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skyddsvärda områden på Sveaskogs marker

Publicerat onsdag 6 november 2002 kl 13.36
Sammanlagt 63 värdefulla skogsområden i Norrbotten presenteras i en ny rapport från länsstyrelsen. Det är Sveaskogs större skyddvärda skogar som har inventerats av länsstyrelsen på uppdrag av Naturvårdsverket.
När statliga skogsbolaget Sveaskog AB bildades 1999 överfördes cirka 900.000 hektar produktiv skogsmark från AssiDomän AB till det nya bolaget. Tyngdpunkten i Sveaskogs innehav ligger strax öster om odlingsgränsen. I den överförda skogen ingick merparten av AssiDomäns värdefulla större ur- och naturskogsområden. De inventerade områdena utgör de största oskyddade urskogsområdena nedanför fjällkedjan. Områdena har överlag höga eller mycket höga naturvärden och stora delar utgörs av helt orörd skog, alltså urskog. Huvudsakligen rör det sig om lågproduktiva skogar i kärva klimatlägen eller stora, flacka myr- och skogmosaiker. Den sammanlagda arealen uppgår till ca 175.000 hektar. Av cirka 120.000 hektar skogklädd mark ligger 65 procent ovanför den så kallade fjällnära gränsen eller föryngringsgränsen. Exakt hur stor del som utgörs av produktiv skogsmark är dock inte känt. De enskilda områdenas areal varierar mellan 70 och ca 18.500 hektar, varav det omdiskuterade området Leipipir sydöst om Gällivare är det största. Medelarealen ligger kring 2 800 hektar. Områdena utgör, vid sidan av befintliga reservat, de största sammanhängande områdena med gammal skog i ett annars av skogsbruk starkt fragmenterat skogslandskap. I begreppet skogklädd mark ingår även ej produktiv skog som fjällbjörkskog, fjällbarrskog och myrsumpskog.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".