Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

(V) och (S) i Luleå presenterade uppgörelse

Publicerat fredag 8 november 2002 kl 16.22
I eftermiddag presenterade socialdemokraterna och vänsterpartiet i Luleå sin överenskommelse för de följande fyra åren. Uppgörelsen innebär bland annat att Vänsterpartiet får två nya vice-ordförandestolar.
Vänsterpartiet får alltså fler poster i nämnderna, trots att de gjorde ett sämre valresultat än förra valet. - Det har varit armbrytning, men jag vill inte säga vem som vunnit eller förlorat. Bägge parterna är nöjda, säger Börje Lööw, ny gruppledare för vänsterpartiet i Luleå kommun. En nyhet i grunden för de två partiernas samarbete är att vänsterpartiet, trots att de gjorde ett mycket sämre valresultat än förra gången, får fler poster i nämnderna. Nya poster, utöver de tidigare, blir vice ordförande i både LLT å Byggnaddsnämnden. Vänsterpartiet har sedan tidigare vice ordförandestolarna i kommunfullmäktiges presidium, barn- och utbildningsnämnden, fritidsnämnden, kulturnämnden, landsbugdskommittén och Lulebo. Men den kanske största nyheten är att Luleå kommun kommer att införa arbetstidsförkortning - om regering och riksdag ger det ekonomiska stöd som behövs. Ett stort steg, även om det bara kommer att gälla delar av den kommunala verksamheten. I övrigt är det ett ganska traditionellt program, man vill bland annat fortsätta prioritera vård, skola och omsorg, fullfölja eko-kommunvisionen och öka jämställdheten. Nytt är också att man vill ge luleborna mer inflytande, genom till exempel e-demokrati, allt för att slippa fiaskon som smedjegatan. Enligt Börje Lööw ska politikerna ta väldigt stor hänsyn till vad invånarna kommer att säga när folkomröstningarn kommer igång. - Jag har svårt att tro att fullmäktige inte skulle följa folkets röst, säger Börje Lööw.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".