Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det behövs bättre tele i fjällen

Publicerat tisdag 12 november 2002 kl 10.46
Det finns behov av bättre telekommunikationer i fjällen. Det visar en rapport från Glesbygdsverket som överlämnas till regeringen idag.
Glesbygdsverket föreslår att berörda intressenter, teleexperter, myndigheter och organisationer ges uppdraget att föreslå olika alternativ till att utveckla telekommunikationerna i fjällvärlden. -Detta är en viktig säkerhetsfråga för såväl samer som turister. Det behövs en ordentlig diskussion om hur man kan förbättra säkerheten i väglöst land genom bättre telekommunikationer till rimliga kostnader för den enskilde, säger Glesbygdsverkets generaldirektör Pia Enochsson. Omkring 80 procent av landets samebyar flyttar till sommarvisten, visar Glesbygdsverkets kartläggning som även berör annan service och infrastruktur i samiska sommarvisten. Uppskattningsvis handlar det om 1 600 personer från samebyarna som varje sommar för kortare eller längre tid vistas i områden som i många fall ligger helt utanför täckningsområdena för de vanliga mobilsystemen. Till detta kommer fjällturister som svarar för 10 000-tals övernattningar med små möjligheter till snabb kontakt med omvärlden om en olycka eller ett sjukdomsfall skulle inträffa. Kartläggningen visar som exempel att ambulanshelikoptrarna i Norrbottens län från och med 1999 till juli 2002 hämtade 243 sjuka eller olycksdrabbade i väglöst land. Den geografiska spridningen var mycket stor. Det handlade om totalt 124 destinationer, varav flera samevisten, renvaktarstugor och fasta renvaktarbostäder. När det gäller möjligheter till telefonkontakter finns idag som komplement till GSM eller NMT-näten i södra delen av fjällkedjan ett radiotelefonisystem med god täckning. Längre norrut är man idag hänvisad till kostsamma satellittelefoner i trakter utanför de ordinarie mobilnäten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".