Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många skyddsvärda arter hittade i länet

Publicerat onsdag 13 november 2002 kl 06.15
Mer än 200 skogsområden med skyddsvärda arter har hittats i sju av länets kommuner. Det är reslutatet av Skogsvårdsstyrelsens sommarinventering av så kallade nyckelbiotoper i Norrbotten.
Inventeringen av nyckelbiotoper är en kvalitetsmärkning av skogen och en undersökning av hur stora arealer med höga naturvärden som finns i Sverige. Nästa år ska en stor sammanställning göras över all privat och statsägd skog i landet vilket i sin tur följs av ett politiskt beslut om hur mycket skog som i slutligen ska skyddas. I sommar har Skogsvårdsstyrelsen i Norrbotten gjort inventeringar i 7 kommuner och är nu i stort sett klara med sammanställningen. Den visar att det finns minst 214 skogsområden i länet, företrädesvis vid kusten, som innehåller skyddsvärda arter, både växter och djur. Det handlar om så kallade rödlistade arter, hotade arter, som finns upptagna på en lista hos Naturvårdsverket. Det andra som man letar efter är signalarter som än inte är hotade men som ger en indikering på att det undersökta området kan vara en nyckelbiotop. På de drygt 200 områden som nu inventerats har man, enligt Carina Olofsson Boström naturvårdsansvarig på Skogsvårdsstyrelsen i Norrbotten, hittat totalt ca 400 olika platser där det finns skyddsvärda arter och ca 60 olika arter, varav 30 är rödlistade och lika många signalarter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".