Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alternativa metoder får läkarkritik

Publicerat fredag 15 november 2002 kl 10.36
Landstinget ska öka mångfalden av behandlingsmetoder och satsa mer på komplementär medicin, till exempel Tchi-gong eller massage. - Det vi gör som doktorer måste grunda sig på vetenskap och berpövade erfarenhet , säger Roger Hedman, ordförande för Norrbottens läkarförening.
Det är miljöpartiet som ligger bakom att landstinget ska satsa på komplementär medicin. Det kan gälla allt från Tchi-gong till massage. En kartläggning av vilka resurser som finns genomförs nästa år. Utbildning och orientering av personalen påbörjas året efter, och förutsättningarna för att inrätta en komplementärmedicinsk enhet ska också undersökas. Agneta Granström är gruppledare för miljöpartiet och nyinrättad som folkhälsoråd i landstinget - och hon förstår inte rädslan hos läkarkåren: - Det får inte förekomma något sorts kvacksalveri, det här ska vara vetenskapligt säkrat. Men det är inte bara behandlingsmetoderna i sig som Roger Hedman från Norrbottens läkarförening vänder sig emot. Han frågar sig även om det är skattebetalarna som ska stå får notan. - Folk har ju fått söka kotknackare och sånt tidigare, men ska det bli skattebetalarna som betalar nu, säger Roger Hedman. Agneta Granström däremot menar att det redan i dag är skattebetalarna som betalar den traditionella medicinen och att några kostnader inte kommer att ställas mot varandra. - Om människor får välja alternativa behandligar i förhållande till läkemedel så kan jag inte se vad som hotar den traditionella medicinen, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".