Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny torkmetod gynnar träföretag i länet

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 15.00
Nya, snabba metoder att torka trä kan öka vidareförädlingen hos snickeriföretagen i Norrbotten och Västerbotten.
Professor Tom Morén leder utvecklingen av två nya torkningstekniker vid avdelningen för Träfysik vid universitetet i Skellefteå. Virket torkas med mikrovågor eller värmebehandlas i het ånga - och torkningen tar bara några timmar i stället för veckor med konventionell teknik. Ingen av teknikerna innebär dock någon energivinst, men betyder att snickerierna kan få virke med nytt utseende och egenskaper. -Till exempel kan värmebehandling få björk att se ut som mahogny, säger Tom Morén. Dessutom sväller och krymper virket mindre - och står emot röta bättre. Snart kan de nya torkteknikerna demonstreras vid universitetet i Skellefteå. Den här veckan installeras nämligen en pilotanläggning som ska användas i forskningen kring värmebehandling och kring nyår så får man en pilotanläggning även för den andra tekniken - torkning med mikrovågar. Tom Morén tror att inom ett par år så finns de nya teknikerna ute i snickerierna, även i de mindre företagen.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.