Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Usel kunskap om hygien i livsmedelsbranschen

Publicerat tisdag 17 december 2002 kl 14.11
Personal på företag som hanterar livsmedel har usel kunskap om hygien. Det visar en granskning som länsveterinären och miljökontoren i tio av norrbottenskommunerna gjort.
84 ställen där man tillverkar och bereder livsmedel har besökts - främst restauranger, bagerier och charkuterier. Inte ett enda ställe klarade sig utan anmärkning på hygienen. - Arbetsgivarna är skyldiga att utbilda sin personal, men gör det inte, säger länsveterinär Greta Wilhelmsson-Alexis. Hon anser att de grundläggande kunskaperna om hygien är så dåliga att hon nu vill att kraven skärps på den som till exempel tänker starta en restaurang. - Det är dags att införa ett slags körkort i grundläggande hygien för den som ska hantera livsmedel, säger hon. Att inte fler fall av matförgiftning och spridning av sjukdomar inträffar tror hon kan bero på att maten oftast upphettas och att många bakterier då dör.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.