Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmiljöverket satsar på hemtjänsten

Publicerat måndag 24 september 2007 kl 14.03

Under hösten inleder Arbetsmiljöverket en bred insats i hela landet för att förbättra förhållandena för hemtjänstpersonal och personliga assistenter. Under två år kommer det att pågå omfattande informations- och tillsynsinsatser. Uppskattningsvis finns det 130 000 arbetstagare, kvinnor mest, som direkt berörs av insatsen.

Arbetet inom hemtjänst och personlig assistans är riskfyllt. Arbetet utförs i den enskildes hem i gränslandet till privata. Vårdtagarens bostad är inte planerad och utformad för att vara en ideal arbetsplats. Det innebär att det kan vara trångt och tungarbetat i samband med förflyttning och hjälp med hygien och toalettbesök

Påfrestande arbetsställningar, hotelser och slag, stressiga resor till och från besöken, ensamarbete, så kan arbetsmiljön se ut för hemtjänstpersonal och personliga assistenter, som har arbetet förlagt till den enskilde vårdtagarens hem.

Verksamhets- och enhetschefer och skyddsombud i Norrbottens samtliga kommuner kommer att inbjudas till arbetsmiljöseminarier under hösten. Syftet är att öka både de offentliga och privata arbetsgivarnas kunskaper om deras arbetsmiljöansvar.

Nästa år kommer Arbetsmiljöverket att göra en uppföljning genom att besöka samtliga kommuner och privata assistansanordnare för att kontrollera att arbetsförhållandena uppfyller i kraven i arbetsmiljölagstiftningen.

En stor andel av hemtjänstpersonal och personliga assistenter drabbas av belastningsolyckor. Nästan hälften av de anställda inom den öppna hemtjänsten uppger att de varit utsatta för hot eller våld.

– Med vår insats vill vi göra arbetsgivarna bättre rustade att ändra på de här förhållandena, uppger, i ett pressmeddelande, Åsa Sjöström Ross på Arbetsmiljöverket i Luleå som är ansvarig inspektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".