Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB vill utöka produktionen i Malmberget

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 05.21

På tisdagen inleddes miljödomstolens förhandlingar om tillstånd för LKAB att öka produktionen vid gruvan i Malmberget till nio miljoner ton pellets per år. Under tre dagar ska miljödomstolen lyssna till olika sakägare och LKAB, för att därefter kunna säga ja eller nej till en produktionsökning.

Det nybyggda pellesverket i Malmberget MK3 kräver en produktionsökning för att kunna köras för fullt. Idag tas malm från Kiruna till det nya verket men Malmberget måste bli självförsörjande och då är en produktionsökning nödvändig.

- För Malmbergets del är det här viktigt. Vi ska i fortsättningen kunna köra våra nybyggda verk, anrikningsverk och pelletsverk fullt ut, med egna produkter, säger Karl Wikström, verksamhetschef för gruvrätt vid LKAB.

Enligt Karl Wikström skulle det värsta scenariot för LKAB vara orimliga krav från miljödomstolen på verksamheten.

- Ja, att vi får sådana krav på oss som vi inte kan leva upp till och är man riktigt drastisk kan vi då inte fortsätta verksamheten. Nu hoppas vi att domstolen lyssnar på vad vi säger och tar till sig det och lägger en rimlig nivå på sina krav, säger han.

Karl Wikström tror att vibrationerna kan vara en avgörande punkt om det sätts för låga nivåer. Malmbergsborna störs av kraftiga sprängninar men vibrationerna från sprängningarna minskar enligt LKAB:s egna mätningar.

- Man upplever att det blir bara värre och värre, men våra mätningar visar tvärtom, säger han.

LKAB kommer under förhandlingarna inför miljödomstolen att kunna bevisa detta. Karl Wikström försäkrar också att ingen regelrätt gruvbrytning pågår under någon bebyggelse i Malmberget eller Koskullskulle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".