Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Kinaforskning i Kiruna

Publicerat torsdag 2 januari 2003 kl 10.30
Kinesiska forskare får just nu hjälp av Samhällsgeografiskt miljöcentrum i Kiruna, SMC. Det handlar bl a om att förutspå befolkningsförändringar och livsmedelsförsörjning i Kina.
Med hjälp av SMC:s simuleringsmodell "Sverige" hoppas man få fram underlag för att bl a förbättra utbildningen inom kinesiskt jordbruk berättar den kinesiske forskaren Chen Chonj Xin. Han kommer från den kinesiska lantbruksakademin i Peking, institutionen för naturresurser och regional planering. - Just nu utvecklas den kinesiska ekonomin väldigt snabbt så utbildning är en mycket viktig faktor i Kina, säger han. Chen Chonj Xin berättar att han arbetar med ett kinesiskt befolkningsprojekt med hjälp av den simuleringsmodell som samhällsgeografiskt miljöcentrum,SMC, i Kiruna tagit fram. Modellen kallas Sverige men kan likfullt användas för att simulera olika scenarier för den kinesiska befolkningen eftersom man tillfört aktuella data från en procent av den kinesiska befolkningen i modellen. Han fick kännedom om den när personal från SMC besökte Kina. Chen Chonj Xin:s forskning handlar om att studera förhållandet mellan förändringar i markanvändningen, befolkningtillväxt och hur folk flyttar från jordbruksområden till städer. - Vi kan använda den här typen av data för att förutsäga framtida förändringar av befolkningstillväxten och att studera förhållandet mellan befolkning och livsmedelsförsörjning, säger han och hoppas bland annat att kinesiska politiker ska kunna använda forskningsreslutaten för att planera framtida utbildningar.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".