Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunen och polisen samarbetar

Publicerat tisdag 23 oktober 2007 kl 07.39

Haparanda stad tillsammans med polisen i Haparanda har av Myndigheten för skolutveckling fått 400 000 kronor för ett projekt som ska pågå 2007-2008. Det handlar om att mer intensivt än tidigare arbeta med ungdomar i riskzonen för drogberoende och kriminalitet.

I Haparanda är mellan 30-40 ungdomar redan kartlagda och som skulle kunna riskera att hamna i drogberoende och kriminalitet. Men myndigheterna uppskattar att det dessutom finns ett mörkertal som är minst lika stort. De rör sig i kretsar där kriminalitet och droger förekommer och har tydliga tecken på riskbeteende.

För att hjälpa dessa ungdomar kommer man att föra samtal med och involvera även föräldrarna i arbetet. De vuxnas medvetenhet om problemen ska öka samtidigt som de vuxna ska våga vara vuxna. Bland annat kommer personliga samtal att föras med alla föräldrar till de barn som befinner sig i riskzonen.

I projektet ska skolan, socialtjänsten och polisen samarbeta men det krävs en kraftsamling av alla berörda instanser. Samarbete kommer att ske även med motsvarande instanser i Torneå.

Under projekttiden kommer man också att arbeta med att ta fram en metod för hur man i Haparanda ska arbeta med ungdomar i riskzonen även i framtiden. Ytterligare en del i projektet är att arbeta för att på polisstationen i Haparanda inrätta en socialsekreterartjänst med inriktning mot ungdomar i riskzonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".