Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avgörande dom för Aitiks framtid

Publicerat onsdag 7 november 2007 kl 11.45
1 av 2
Peter Rickardsson, platschef i Aitik.
2 av 2

På onsdagen påbörjas den andra fasen av förhandlingarna i miljödomstolen om utbyggnaden av Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare. Utbyggnaden är en av Sveriges största industrisatsningar där Boliden investerar 5,2 miljarder kronor.

Redan tidigare har miljödomstolen sagt ja till själva utbyggnaden, den domen vann laga kraft i fredags.

Nu gäller förhandlingen de olika villkoren för att bryta och bearbeta malmen.

– Självklart är beslutet, som tas efter den här förhandlingen, av vikt. Men bygglovet är ju klart, det har vunnit laga kraft, säger Peter Rickardsson, platschef vid koppargruvan Aitik.

Miljödomstolen ska ta ställning till de olika villkoren som ska gälla för Boliden när produktionen fördubblas från dagens 18 miljoner ton till 36 miljoner ton per år vid Aitikgruvan.

Bolidens största industrisatsning någonsin innebär ett helt nytt gruvområde med nytt anrikningsverk, nya krossar och en helt ny infrastruktur för hela gruvområdet. Jobben för de 450 anställda säkras och gruvans livslängd förlängs.

Under två år kommer som mest cirka 800 personer att sysselsättas med byggnationerna.

Peter Rickardsson vill inte peka ut någon särskild fråga som är viktigast inför miljödomstolens förhandling.

– Vi kommer att presentera våra synpunkter och remissinstanserna kommer att ställa frågor och presentera vad de anser är problemen. I slutändan är det upp till miljödomstolen att avgöra, säger han.

Miljödomstolens kommande dom är avgörande för Aitiks framtid.

– Självklart är utbyggnaden en del av Aitiks framtid så det är väldigt viktigt att vi får det, menar han.

Hur långt har byggnationerna kommit?

– Vi bygger vägar till de olika industriområdena, vi har avverkat skog och vi har börjat markbereda på de olika platserna. Sedan driver vi även ort för bandorterna och så pågår en hel del upphandlingar och projekteringar, svarar Peter Rickardsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".