Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnligt nätverk skapat för att stödja kvinnorna i LKAB

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 10.58
Kristina Andersson, LKAB. Foto:Maritha Mossberg

Sedan tre år finns ett kvinnligt nätverk i det mansdominerade LKAB. Nätverket ska skapa kontakter kvinnor emellan och ge stöd och inspiration till de drygt 300 kvinnorna i företaget.

Kristina Andersson som har sin arbetsplats i det nya pelletsverket i Malmberget är aktiv i det kvinnliga nätverket och ser att behovet finns.

– Det är för att man ska få samma möjligheter i ett nätverk. Männen har det automatiskt, så därför vill vi skapa en plattform för det, ett kvinnligt nätverk. Där kan man träffa andra kvinnor som är i liknande situationer både i Malmberget, Kiruna, Narvik och Luleå och utbyta erfarenheter. Helt enkelt lära sig av varandra och lära sig hur det är att vara tjej på en mansdominerad arbetsplats, förklarar Kristina Andersson.

Föreläser om självkänsla

LKAB har cirka 3 700 anställda i koncernen varav drygt 300 är kvinnor. I tre år har det kvinnliga nätverket fungerat där kvinnorna har träffats i större och mindre grupper. Föreläsningar om bland annat självkänsla finns inplanerat.

Kristina Andersson tycker att kvinnorna både i overall och bakom skrivborden är lika intresserade av träffarna.

– På de stora träffarna vi har är det ganska stor uppslutning från de som jobbar under jord, från förädlingsverken, egentligen hela LKAB. Så jag tror att det är lika stort från båda sidor, kontorsmänniskor och ute i anläggningar och under jord, säger hon.

Kvinnligt nätverk behövs

Kristina Andersson tycker att jämställdheten mellan kvinnor och män fungerar bra inom LKAB men säger att det finns kvinnor som behöver stöttning och ett nätverk på de mansdominerade arbetsplatserna.

– Det kanske är de som är försiktigare av sig, som hamnar väldigt ensamma på en arbetsplats, säger hon.

Vad är visionen för det kvinnliga nätverket?

– Vår vision är att i slutändan inte ha ett närverk. Vi ska inte behöva finnas som ett nätverk, det ska vara naturligt att det finns nätverk oavsett vem det berör, säger Kristina Andersson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".