Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget vårdnadsbidrag i Norrbotten

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 11.34
Olle Lindström (m), kommunalråd i Boden.

Inte en enda kommun i Norrbotten har (ännu) bestämt sig för att införa det nya vårdnadsbidraget som regeringen gett möjlighet till från och med den 1 juli nästa år. Det visar en genomgång som Sveriges Radio Norrbotten gjort.

Enda undantaget kan bli Boden där frågan för allra första gången ska behandlas av det samlade alliansstyret. Olle Lindström, moderat kommunalråd, erkänner dock att det lär bli tufft att övertala det andra stora partiet i alliansen, vänsterparties företrädare, som är kända motståndare till bidraget.

– Jo, det är de väl, och jag tror väl det är svårt för de att gå med på ett vårdnadsbidrag. Men vi får väl ta en diskussion om det, det gör vi i de flesta frågor, säger kommunalrådet Olle Lindström (m).

Sveriges Radio Norrbotten har kontaktat samtliga kommuner i länet för att ta reda på vilka som ligger i startgroparna för att införa det vårdnadsbidrag som regeringen beslutat om. 

Var och en av Sveriges 290 kommuner har möjlighet att själva välja om de vill ge medborgarna den här möjligheten. Men ingen av Norrbottenskommunerna har ännu beslutat om att inför vårdnadsbidrag till föräldrarna. 

Det här beror med all största säkerhet på att socialdemokraterna, som ju varit hårda motståndare till alliansregeringens vårdnadsbidragsrefom, fortfarande är i övervägande majoritet i länets kommunförsamlingar.

I ett par kommuner finns det däremot motioner om att inför vårdnadsbidraget, som till exempel i Älvsbyn och Luleå, men utsikterna att de här förslagen ska gå igenom i de här kommunerna är lika med noll kanske man nog säga.

Inte ens i Boden, där en sexpartiallians med tre allianspartier; moderaterna, folkpartiet och centern som sitter med i styret, är någonting alltså klart i dagsläget.

Det är kristdemokraterna i opposition som lagt förslaget och Maria Selin Fjällström, ordförande i Boden, tycker att det är en viktig fråga.

– Vi hör föräldrar som hade det tidigare i början av nittotalet. Och det är många som pratar om det och tyckte det var väldigt bra, så jag tror att det finns ett behov, konstaterar kristdemokraten Maria Selin Fjällström.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".