Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB efterlyser nya regler

Publicerat fredag 16 november 2007 kl 09.13
Christina Dahnér, LKAB.

LKAB vill ha nya regler som gör att sprickorna från gruvan i Kiruna får komma betydligt närmare bebyggelsen, innan företaget tvingas lösa in mark och byggnader. Företaget vill att marken i samhället ska få röra sig upp till 10-15 centimeter på grund av gruvbrytningen. Idag måste LKAB lösa in byggnader redan när marken rör sig en centimeter.

LKAB har ansökt hos Miljödomstolen om nya generösare krav för hur mycket gruvbrytningen får påverka marken utanför industristaketet.

- Det kan låta dramatiskt med 10-15 centimeter. Men det är inget som händer abrupt, det är inte så att ena halvan av huset rasar ner tio centimeter och andra halvan står kvar. Istället är det en elastisk rörelse utbredd över ett område. Hela huset har kanske åkt lite grand, men det är fortfarande inte uppsprucket då, säger Christina Dahnér, verksamhetschef för bergmekanik på LKAB.

LKAB anser att en markrörelse på några få centimeter inte påverkar människor, djur eller byggnader.

- Vi vill ha ett villkor som är relevant för människor och miljö.

Dessutom kan inte företaget mäta upp en markrörelse på en centimeter, som dagens villkor kräver, säger Christina Dahnér.

- Vi vet inte var den gränsen går idag till exempel. Och det är svårt att relatera en rörelse på en centimeter till gruvverksamheten med tanke på att vi har naturliga rörelser i marken på grund av tjäle.

LKAB har låtit Statens geotekniska institut undersöka hur mycket några byggnder och anläggningar i Kiruna står pall för. Och Christina Dahnér säger att en maxgräns för markrörelser på 10-15 centimeter är säkert för folk och byggnader.

- Ja, det kan jag säga att det är. Det finns ingen anledning att tro något annat. Vår ansökan om nya villkor är baserad på den känsligaste anläggningen - vattenledningar och rör i mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".