Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre sjukskrivna i Gällivare

Publicerat måndag 26 november 2007 kl 05.34
Vintersolståndet i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg.

Sjukskrivningarna bland de kommunanställda i Gällivare fortsätter att minska. Bakom resultatet ligger ett aktivt miljöarbete som sedan fem år tillbaka bedrivits inom kommunen.

Arbetet med att minska sjuktalen inom Gällivare kommun har inriktat sig på det förebyggande arbetet.

- Nu försöker vi få insatserna på förebyggande och genom det ska vi minska sjukskrivningarna i framtiden och det ser ut som att det fungerar, säger Jan Pohjanen personalchef vid Gällivare kommun.

Satsningarna sker på det förebyggande arbetet

Bland annat har de kommunanställda möjlighet till en timmes motion i veckan, en så kallad friskvårdstimme, på betald arbetstid. 80 personer ur personalen, utspridda på olika enheter, är idag hälsoinspiratörer och ska framkalla intresser för motion och friskvård.

- Om man tittar på den enskilda hälsoinspiratören kanske det inte ser så mycket ut, men om allt det som görs slås ihop blir det jättemycket och det är ett fint arbete de gör, tycker han.

Personalen mår bättre efter att de börjat träna

De förbyggande åtgärderna har fallit så väl ut att så för ett år sedan togs beslutet att Gällivare kommuns alla anställda utan att betala för det, ges möjligheten till fysisk träning på ett gym.

- Där ser vi att blodtrycket har minskat. De som vägde för lite har ökat i vikt och de som vägde för mycket har minskat i vikt. Rörligheten i armar och ben har ökat, trivseln har ökat, rökningen har minskat. Det är ett resultat av detta och det säger väl allt, utbrister Jan Pohjanen.

Sjuktalet i Gällivare är idag sex procent och det ska minskas ytterligare. Satsningen på förebyggande verksamhet ska fortsätta.

- Två procent är en normal sjukfrånvaro. Vi vet att inom kommunen finns tuffa arbetsmiljöer framförallt inom omsorgen som är kvinnodominerade arbetsplatser. Vi är stolta för det vi har gjort, men kraven ökar så vi ser att vi har mycket kvar att göra, säger Jan Pohjanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".