Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tandläkarbrist i hela norra Sverige

Publicerat onsdag 22 januari 2003 kl 06.08
Det råder tandläkarbrist i de fyra nordligaste länen. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen tagit fram.
Socialstyrelsen genomförde under februari år 2002 en enkätstudie omfattande samtliga chefer för distriktstandvårdsklinikerna i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län. Samtliga chefer besvarade enkäten. Mindre tid för planerad tandvård Resultaten visar att distriktstandvårdsklinikerna ägnar sin tid, i första hand, till de tandvårdsåtaganden som de enligt lag är skyldiga att utföra, och av den tid som blir över till akut tandvård. Tillgänglig tid för planerad tandvård har successivt krympt och väntetiderna är långa i den mån man över huvud taget har väntelistor för nya patienter. Hälften av revisionspatienterna det vill säga patienter som regelbundet kallas, får vänta mer än 15 månader efter planerat intervall innan de blir kallade. Brist på tandläkare och övrig tandvårdspersonal finns i alla delar av norra regionen. Samarbetet med privata tandläkare är minimalt, ofta beroende på att privatpraktiker saknas på orten. Bemanningsföretag används inte inom tandvården på det sätt som förekommer inom sjukvården. Tandvården föredrar att lösa problemen genom interna vikarier och rekrytering av utländska tandläkare. Tre fjärddelar har svårt att rekrytera Rådande situation har lett till att klinikerna på olika sätt arbetar med att förändra sin arbetssituation. Teamarbete, arbetsfördelning och nivågruppering, det vill säga prioritering efter vårdbehov, är några av de metoder som används. Majoriteten av klinikerna samarbetar, främst genom att tandläkare och tandsköterskor vikarierar internt mellan klinikerna. Tre fjärdedelar av cheferna ser negativt på möjligheterna att kunna rekrytera tandläkare och tandsköterskor under den närmaste treårsperioden. Många förslag finns på hur situationen bör lösas. I första hand anges att utbildningen av dessa personalkategorier bör ökas och speciella löner och löneförmåner knytas till tjänsterna i glesbygden. Genom aktiv satsning på rekrytering av tandläkare under år 2002 ser situationen något ljusare ut inför 2003. Socialstyrelsen anser att frågan om bemanningen inom tandvården är av största vikt för patientsäkerheten och kommer fortsättningsvis att noggrant följa utvecklingen. Resultaten av rapporten kommer att utgöra underlag för Socialstyrelsens regionala tillsyn inom området.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".