Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kalix satsar på egna behandlingshem

Publicerat måndag 3 december 2007 kl 06.39

Kalix kommun satsar nu pengar på att bygga om och utveckla vården i kommunens egna behandlingshem. Genom den satsningen hoppas kommunen kunna spara upp emot fyra miljoner kronor, eftersom man inte behöver köpa in hjälp utifrån. Samtidigt menar kommunen de boende får närmare till anhöriga.

Idag har Kalix kommun ett behandlingshem med sex platser för vuxna män, där de flesta intagna är mellan 35 och 39 år. Genom att förändra och också utöka verksamheten till tio platser hoppas kommunen att de ska kunna vända fokus mot i huvudsak en yngre målgrupp, 18-30 år.

När det sedan gäller ungdomsboendet som tar emot och hjälper och stöttar barn och ungdomar från 16 år och uppåt så vill Kalix kommun utveckla det till ett behandlingshem för beteendeproblematik.

Sammantaget hoppas Kalix kommun därmed att de i den egna kommunen ska kunna hjälpa och ge vård till 75 procent av de som behöver hjälp. Idag tvingas kommunen söka hjälp på annat håll för många av de som behöver vård.

Enligt Kerstin Hedkvist skulle satsningen på de två behandlingshemmen i Kalix kunna spara upp emot 4 miljoner kronor jämfört med hur det ser ut idag, Siffran är dock beroende av hur många som kan komma att behöva tvångsvård och andra situationer som man inte kan förutse.

Men det handlar om mer än bara vård till en lägre kostnad.

- Vi hoppas att kunna erbjuda familjer och ungdomar vård på hemmaplan, och vinsten med det är då att människor finns kvar i sina nätverk, hos sina anhöriga, och kan slussas ut i det samhälle som de sedan ska leva i på ett bättre sätt. Men vi hoppas också att vi ska få arbetstillfällen här i Kalix för kompetent personal och mer utbildade personer med den här problematiken som specialité, säger hon.

Enligt enhetschefen Kerstin Hedkvist är man också öppna för att ta emot de som har ett vårdbehov i övriga delar av Norrbotten.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".