Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Radon har upptäckts i skollokaler

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 10.42

Tekniska förvaltningen i Luleå kommun har radoninventerat Luleås alla skolor och förskolor, och upptäckt att radonhalten i 36 fastigheter överskrider gränsvärdet på 200 bequrell per kubikmeter luft.

Förhöjt värde av radon har upptäckts i 36 skol- och förskolebyggnder i Luleå. På tekniska förvaltningen i Luleå ser man inte allt för allvarligt på de förhöjda radonhalterna.

- Vi har gjort enklare åtgärder. Det handlar inte om särskilt höga värden. Oftast är det i utrymmen där inge vistas, säger Mikael Engström, fastighetschef vid tekniska förvaltningen i Luleå.

Högst radonhalt har uppmätts i lokaler där ingen vistas, som elutrymmen och källare. Men på tre förskolor i Luleå är radonhalten för hög även i lokaler där barn vistas.

I Vitå förskola, Tallhedens förskola i Råneå och Bälinge förskola har man satt in radonsugar för att minska radonhalten.

- Jag bedömer det här som ganska harmlöst. Det är inga höga värden. De ligger strax över gränsvärdet och vi har nu åtgärdat det med radonsugar. Det som händer nu är att vi ska göra nya mätningar för att se om åtgärderna fungerat, säger Mikael Engström, fastighetschef tekniska förvaltningen i Luleå.

Bakgrunden till radoninventeringen är ett riksdagsbeslut från 2006 om att alla skolor och förskolor i Sveirge ska vara radoninventerade och åtgärdade innan 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".