Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kiruna kommun säger nej till LKAB

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 05.38

LKAB:s begäran om kraftigare markrörelser i Kiruna kan göra att människor blir fångar i sina egna hem, och att vatten- och värmeleveranserna till Kirunaborna havererar. Det skriver Kiruna kommun i sitt yttrande till miljödomstolen. Kommunstyrelsen ska på måndagen godkänna yttrandet, där kommunen säger nej till LKAB:s begäran.

LKAB har ansökt om att miljödomstolen ska ändra villkoret för marksprickor från gruvan och tillåta betydligt kraftigare markrörelser i centrala Kiruna än idag. Det skulle innebära att sprickorna kommer mycket närmare husen innan husen måste lösas in.

Kiruna kommun anser att tiden blir alldeles för kort mellan inlösen och skada på en byggnad. Till exempel så att man för ett nytt sjukhus får vänta så länge på pengar från LKAB att man inte hinner bygga ett nytt sjukhus innan det gamla spricker. Eller att landstinget måste stå för kostnaden för två sjukhus under en period.

Att sprickorna får gå mycket längre innan gruvbolaget måste lösa in hus innebär också en uppenbar risk för att människor kommer att må dåligt både fysiskt och psykiskt och känna sig otrygga, anser kommunen.

Man befarar att de som bor nära gruvindustriområdet där marken rör sig, men inte tillräckligt mycket, blir fångar i sina egna hus. De kan inte att få huset sålt och har inte rätt att kräva inlösen av gruvbolaget.

Kommunen ser också ett samhällsfarligt krisscenario. Nämligen att vatten, avlopp och fjärrvärmeledningarna havererar.

Tekniska verken som sköter det här skriver i sitt yttrande att ledningarna är mycket känsliga även för små röresler i marken och att de markrörelser som kan bli aktuella om LKAB får igenom sin ansökan verkar orimliga. Risken är att Kirunaborna blir utan vatten och värme.

– Det här handlar naturligtvis om samhällskritiska leveranser. Det är viktigt för oss att ha marginaler så att vi är säkra på att våra anläggningar håller och att vi hinner flytta dem i tid, säger Mats Nilsson, informationschef på Tekniska verken.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".