Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar får vänta för länge på bostad

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 07.20
Tobias Billström (m).

På Migrationsverkets förläggning i Malmfälten väntar 83 personer som nyss fått uppehållstillstånd på att få flytta vidare till en egen bostad. Många flyktingar får vänta för länge på bostad, eftersom kommunerna hänvisar till bostadsbrist. Migrationsminister Tobias Billström (m), som besökte Malmfälten på tisdagen, menar att mer betalt kan få kommunpolitikerna att lösa problemen.

Regeringen ska nu utreda hur man ska göra för fler kommuner ska teckna avtal om flyktingmottagande.

– Problemen går att övervinna om viljan finns. Staten måste se till att viljan hos landets kommuner förbättras. Om vi inte har en bättre och tydligare ersättning kommer många kommunpolitiker att backa när man räknar samman bokslutet och finner att siffrorna inte går ihop, säger Tobias Billström.

Många fler flyktingar får uppehållstillstånd nu jämfört med för några år sedan.

– Samtidigt har det blivit allt svårare att hitta bostad till de som nyss fått uppehållstillstånd, säger Maud Lantto som är chef för Migrationsverket i Kiruna och Gällivare.

Många kommuner i landet säger att de inte kan ta emot fler flyktingar, eftersom det är bostadsbrist. Det är i stort sett bara i Västerbottens inland som går lätt att fixa boende, enligt Maud Lantto.

– Om man är i en situation där det verkligen är fullbelagt måste vi fundera över andra metoder och lösningar. Det kan till exempel vara att skapa mer flexibilitet i ersättningssystemen, säger Billström.  

Migrationsverkets förläggning i Malmfälten är fullbelagd - där bor 850 personer. 83 av dem har redan fått uppehållstillstånd och väntar på att bli placerade i någon kommun i landet.

Migrationsverkets riktlinje för vad som är en rimlig väntetid på bostad är en månad. Men de flesta tvingas vänta längre än så. Någon har fått vänta åtta månader.

Ska kommunerna kunna säga nej?

– Jag tycker att det är viktigt att slå vakt om det kommunala självstyret. Samtidigt har vi inte fler kommuner än dem vi har i riket. Min uppmaning till samtliga kommunpolitikerna är att sätta sig ner och rannsaka sig själva om de verkligen inte har chensen att teckna avtal om flyktingmottagande, säger Tobias Billström.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".