Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Seskarösågen läggs ner

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 08.19
1 av 3
2 av 3
Maud Olofsson (c).
3 av 3
Sven-Erik Bucht (s).

Personalen på Seskarösågen utanför Haparanda informeras på luciamorgonen om att sågen läggs ner. Ägaren Setra väljer att koncentrera verksamheten till Rolfs såg i Kalix. Seskarö sågverk avvecklas under 2008 och 60 anställda berörs. Av dem beräknas 20 kunna erbjudas jobb i Kalix.

Ägaren Setras vd Kent Torvald är på plats för att hålla i informationen.

Setra avser att samla sin verksamhet i norra Norrbotten till Rolfs utanför Kalix. Setra driver idag två sågverk i regionen, Seskarö och Rolfs. Vid Rolfs finns dessutom en väl fungerande vidareförädlingsverksamhet som kan expanderas, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Rolfs såg i Kalix utökar
Ett beslut att koncentrera verksamheten innebär dels en satsning på ökad sågning och vidareförädling vid Rolfs, dels att verksamheten vid Seskarö sågverk avvecklas under 2008. MBL-förhandlingar inleds idag, meddelar Setra.

Det är fem mil mellan Seskarö och Kalix.

Setra vill öka kostnadseffektiviteten genom att samla sågningen i regionen till Kalix.

Kent Torwald konstaterar också att det råder brist på råvara, vilket gör att den totala produktionskapaciteten i norra Norrbotten måste minskas.

Av de totalt 60 personer som berörs av nedläggningen av Seskarö sågverk beräknas 20 kunna erbjudas nya jobb när sågningen utökas vid Rolfs. Under den kommande treårsperioden beräknas ytterligare cirka 20 personer behövas till den utökade förädlingsverksamheten vid Rolfs.

Kommunalrådet upprört
Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht är upprörd över nedläggningsbeslutet.

– Det är gammaldags kolonialfasoner av Setra där man suger ut Tornedalen genom att hämta virke här och sedan föra bort det för sågning någon annanstans, säger han till TT.

Han har varit i kontalt med näringsminister Maud Olofsson.

– Jag frågade om staten som hälftenägare i Setra Group skulle medverka till att radera en hel bygd, för det är vad det handlar om på Seskarö, säger Sven-Erik Bucht.

– Hon svarade att hon inte kunde påverka frågan, det skulle vara ministerstyre, säger han.

Sven-Erik Bucht ifrågasätter starkt statens agerande som ägare.

– Setra ägs till hälften av Sveaskog, som är hundraprocentigt ägt av staten, säger Bucht.

Seskarösågen har anor sedan 1892.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".