Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Småviltsjakten granskad

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 11.54

Småviltjaktens regler har nu granskats av länsstyrelsens internrevision. Granskningen visar att det inte var fel att sälja jaktkorten till LKAB:s högsta ledning när de ville lösa i flera områden samtidigt. Felet var att inte alla fick samma möjligheter, och det berodde på brister i informationen till jaktkortsförsäljarna. 

I samband med höstens småviltjakt i fjällen när de nya reglerna skulle tas i bruk så blev det stora diskussioner om hur reglerna skulle tolkas. Bland annat så fanns det oklarheter kring om man fick köpa dygnskort för flera områden samtidigt. Informationen som gick ut till jaktkortsförsäljarna var att det inte gick.

Men bedömningen som revisorn Rolf Gyllefjord gjort är att det var möjligt att lösa kort till flera områden samtidigt och att länsstyrelsen på den punkten brustit i informationen till försäljarna. Han tycker också att det tog för lång tid på sig att meddela att man kunde lösa kort i flera områden samtidigt.

En annan händelse som väckte heta känslor var att jägareförbundets ripinventerare fick köpa årskort i andra kommuner än där de inventerat. Revisorn menar att det var fel och årskorten ska begäras tillbaka. Det finns också brister i uppföljningen för vad jägareförbundet har gjort för de 86 000 kronor de fått i bidrag för inventeringen. Där menar revisorn att länsstyrelsen inte ska ge förmåner till inventerarna genom att de får köpa årskort, en ekonomisk ersättning är bättre.

Nu ska kritiken från revisorn tas på allvar säger landshövding Per-Ola Eriksson.

– Till nästa år ska vi informera bättre, säger Per-Ola Eriksson.

Anledningen till länsstyrelsens revision var den debatt som blev under höstens jakt, där otydliga regler gjorde att jägare behandlades olika.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".