Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya principer för vargmärkning

Publicerat torsdag 30 januari 2003 kl 05.48
Länsstyrelsen i Norrbotten har bestämt sig för vilka principer som ska gälla för att förse fler vargar med radiosändare.
Om en upptäckt varg i länet förväntas bli kvar i Norrbotten och om det gynnar länsstyrelsens rovdjurförvaltning kan den förses med sändare. Det är grunden i ett nytt principbeslut som länsstyrelsen har tagit när det gäller att förse fler vargar med radiosändare. Samråd ska ske Det ska också ske samråd med det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulf, som har tillgång till sändningsutrustningen, innan beslut om märkning tas enligt Länsstyrelsen. I principbeslutet pekas det också ut en rad geografiska områden som prioriteras när det gäller att förse vargar med radiosändare. Högst prioritet har varg som förekommer inom rennäringens åretruntmarker i en stor del av Norrbotten. Där kan alla vargar förses med sändare. Hårdare krav på vinterbetesmarkerna På vinterbetesmarkerna vid kusten ska varg ha setts i närheten av renar och märkningen vara rimlig ur resurssynpunkt om man ska göra det. Inom det område som är fem mil brett närmast finska gränsen ska det till alldeles speciella skäl om vargar ska förses med sändare. Det ska också finnas en detaljerad, sekretessbelagd, plan för varje varg som förses med radiosändare. Trots sekretessen kan berörda samebyar, enligt beslutet, få uppgifter om vart en märkt varg befinner sig. Skälet till Länsstyrelsens principbeslut är bland annat att det tidigare finns få studier av varg i renskötselområdet och hur den påverkar renskötseln och att det är svårare att följa varg än andra typer av rovdjur eftersom den rör sig över så stora ytor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".