Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sänkt straff för skotten i Kangis

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 11.06

Hovrätten sänker straffet för den 37-årige man som i somras skjöt ihjäl en 28-årig man i Kangis utanför Överkalix. Hovrätten dömer mannen för dråp, häleri och grovt vapenbrott till åtta års fängelse. Därmed ändras tingsrättens dom som var på tio år och sex månader för bland annat mord.

Det var efter ett slagsmål i Överkalix i samband med sommarmarknaden 2007 som en av slagskämparna sökte upp den andre i dennes hem i Kangis. Det slutade med att den 37-årige Kangisbon sköt den andre med en magnumrevolver, ett kraftigt vapen.

Statens kriminaltekniska laboratorium skrev i ett kompletterande utlåtande till hovrätten att skotten avlossades på närmare håll än man trott tidigare. Det skulle enligt försvaret ha styrkt att kangis-bon blev attackerad och sköt i nödvärn. Men åklagare Thor Bertil Mjörnerud avfärdade SKLs slutsatser. Vidare hävdade åklagaren att Kangis-bon hade flera olika vapen hemma men valde det kraftigaste. Om han verkligen kände sig hotad så borde han väl inte skickat iväg personerna i sin närhet, säger åklagaren.

I sin dom skriver hovrätten att den dömdes egna berättelse om händelseförloppet och hävdande av nödvärnsrätt saknar stöd av utredningen. Därmed anser hovrätten att 37-åringen uppsåtligen har skjutit för att beröva den andre mannen livet.

Däremot finner hovrätten, till skillnad från tingsrätten, att omständigheterna varit sådana att påföljden ska gälla dråp och inte mord. I sin dom skriver hovrätten att gärningsmannen kan antas ha varit obalanserad då han även tidigare fått besök på sin egendom av 28-åringen som då uppträtt hotfullt.

När det gäller domen för grovt vapenbrott och häleri delar hovrätten däremot tingsrättens bedömning och fastställer därmed den tidigare domen för detta.

Hovrätten skriver i sin dom att de inte finner några andra skäl än att mäta ut ett fängelsestraff. 37-åringen döms därför till åtta års fängelse för dråp, häleri och grovt vapenbrott. Därmed ändras tingsrättens som var på 10 år och sex månader för bland annat mord.

Om någon ska överklaga hovrättens dom ska det ske senast den 18 januari.

Läs tidigare nyheter i samma ämne:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".