Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB överklagar miljödom

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 14.40
LKAB i Malmberget.

Det mesta tyder på att LKAB kommer att överklaga delar av domen från miljödomstolen om den utökade gruvbrytningen i Malmberget. Domen föreskriver vibrationsnivåer vid sprängningar i Malmberget som gruvbolaget får mycket svårt att uppfylla på vissa områden.

Vinner domen laga kraft måste LKAB stoppa brytningen i ett område eller utrymma 170 lägenheter i sina fastigheter.

- Det finns ett område där vi ser att vi inte kommer att klara det och det är Hermelinsområdet, säger Karl Wikström, chef för gruvrättsliga frågor vid LKAB.

Domen säger att vinbrationsnivåerna får vara högst fyra milimeter per sekund per kvadratmeter. Idag finns inga begränsningar alls för vibrationer i Malmberget.

För LKAB innebär miljödomstolens beslut att det finns två alternativ. Att stoppa brytningen i Johannes och Josefina som malmerna heter, eller att utrymma 170 lägenheter med drygt 300 hyresgäster.

Ett stopp i gruvbrtyningen betyder en produktionsminskning med ett par miljoner ton per år och utrymningen av bostäderna innebär svårigheter eftersom det råder stor bostadsbrist i Malmberget och Gällivare.

Karl Wikström ser riktvärdet för vibrationerna som ett komplicerat problem för LKAB.

- Det är en stor del av produktionsnivåerna som vi kan tappa och det är inte bra med tanke på de investeringar vi har gjort, säger han.

I går hölls ett informationsmöte med de boende på Hermelinsområdet där LKAB äger fastigheterna som berörs, och enligt Karl Wikström har gruvbolaget stöd från de boende där.

- De tyckte att det var löjligt, som en del uttryckte det, säger han.

Enligt Karl Wikström har miljödomstolen beslutat om mycket hårdare riktvärde för vibrationer i Malmberget än på några andra orter.

- Det här är betydligt hårdare regler än vad Kiruna har fått. Andra gruvbolag har också lättare att klara sina vibrationsnivåer med högre värden, än vad det här är, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".