Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya inmutningar i Gällivare

Publicerat måndag 24 december 2007 kl 06.13

I år har Boliden genomfört en extra stor satsning på prospektering, de här för att hitta mer malm. Bolidens prospektering kring Aitikgruvan utanför Gällivare visar på lovande resultat.

Prospekteringen har varit så lovande att gruvbolaget har inmutat ett stort område söder om nuvarande gruvområde.

-Mineraliseringen från Aitik verkar fortsätta i den riktningen och vi erhåller positiva resultat, säger Pierre Heeroma, chef för prospekteringen vid Boliden.

Goda resultat av prospekteringen framförallt sydväst om nuvarande gruvområde i Aitik ökar den nuvarande malmreserven och därmed gruvans livslängd.

Och det behövs eftersom Boliden investerar 5,2 miljarder för att bygga ut gruvan och fördubbla produktionen från 18 miljoner ton till 36 miljoner ton per år.

Vid Aitikgruvan bryts huvudsakligen kopparmalm, samt silver och guld. När utbyggnaden är klar kommer också Molybden att brytas som används till olika legeringar och förbättrar styrkan hos stål vid höga temperaturer.

För första gången på länge har Boliden letat malm längre bort från det befintliga gruvområdet, så kallad fältprospektering och här är resultaten så lovande att gruvföretaget har gjort en helt ny inmutning på ett stort område.

Enligt Pierre Heeroma så har årets prospekteringar uppfyllt förväntningarna.

-Toalt för år 2007 har vi borrat 40 000 meter i Aitikområdet . Vi tycker att resultaten är så pass lovande att vi har inmutat ett större område söder om det område som vi hade sedan tidigare, säger han.

Vad innebär det för Aitikgruvans framtid?

-Om allt stämmer så innebär det att vi förlänger gruvans livslängd, det är allt den här prospekteringen går ut på, att säkra mer malm för framtiden, säger Pierre Heeroma.

Prospekteringsresultaten hittills är preliminära mer exakta resultat kommer i december för en del av områdena.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".