Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mjölkbrist på världsmarknaden

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 08.43

Den nuvarande bristen på mjölk ute på världsmarknaden gör att det stundar bättre tider för de norrländska mjölkbönderna. Ersättningen har höjts rejält under det här året och det gör sannolikt att fler kommer att välja att stanna kvar i yrket, istället för att de senaste decenniernas stadiga nedläggningstakt fortsätter.

Några av de som märker förbättringen är bröderna Stig Lennart och Johny Sandberg utanför Kalix.

- I takt med att levnadsstandarden höjs i riktigt folkrika nationer som Kina och Indien så efterfrågas också allt mer och mer mjölkprodukter i världen, konstaterar en nöjd Johny Sandberg.

Samtidigt har det så kallade mjölk- och smörberget i Europa ätits upp gradvis. Det innebär att villkoren för att vara mjölkbonde uppe i norra Sverige har svängt om.

Norrmejerier i Västerbotten och Norrbotten har höjt ersättningen med mer än 30 procent på bara ett par månader. Milko i bland annat Västernorrland, Jämtland och Dalarna har höjt med drygt 25 procent och Arla i Mellansverige har höjt 40 procen.

2007 har också varit året då rekordmånga mjölkbönder i de fyra Norrlandslänen slutat. Framöver kommer fler kunna få ekonomin att gå ihop, konstaterar Jonas Westling, medlemschef för Milko.

- Det här är en unik situation, när vi har haft en höjning av avräkningspriserna på 75 öre egentligen sen i somras. Så det är klart att vi har en betydligt bättre situation än vi haft tidigare, säger Jonas Westling som berättar att antalet mjölkbönder i hans län minskat kraftig under de två senaste åren.

För två år sen hade Milko omkring 1 150 mjölkleverantörer. Nu vid årskiftet kommer man ha kvar 950 stycken. Omkring 100 bönder har försvunnit varje år alltså.

Bo Rasmussen, vd vid Norrmejerier, menar att bristen och därmed också det gynnsammare läget kommer att bestå under de närmsta åren.

- Om man tittar på mjölk i ett internationellt perspektiv är det en uppstartstid på kanske två eller tre år från att man inte producerat mjölk överhuvudtaget till att man ha byggt gården, fått in kossorna och kossorna har blivit så stora att de börjat lämna mjölk. Så de närmaste tre till fem åren är min bedömning att det kommer vara brist på mjölk, säger Bo Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".