Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad bilproduktion gynnar SSAB i Luleå

Publicerat lördag 8 februari 2003 kl 11.23
Volvo planerar att öka sin produktion och ta fram en rad nya bilmodeller. Det innebär ökad användning av den sortens stål som tillverkas vid SSAB Tunnplåt i Luleå bekräftar Volvo Personvagnars teknikledning.
Det handlar om höghållfasta och ultrahöghållfasta stål som är SSAB Tunnplåts specialinriktning och som har börjat tillverkas vid metallurgin i Luleå. Bilbranchen använder stålen i allt högre grad på grund av hårdare miljö och säkerhetskrav. Men för Volvo Personvagnar finns vissa begränsningar i stålanvändningen, när det gäller bilens ytskikt. - Det innebär ju problem i och med att man har långa, stor ytor, så är dom svåra att forma och hålla kvar, säger Åke Bergquist teknisk chef på Volvo Personvagnar i Göteborg. Däremot används de här specialstålen i resten av bilkarosserna och när Volvo Personvagnar nu ska utöka sin produktion och tillverka nya bilmodeller så innebär det ökad användning av den typen av stål som tillverkas i Luleå. Den nyligen lanserade stadsjeepen XC90 innehåller ca 60% högre stålkvaliteer idag och kommer i framtiden att hålla den nivån, men antalet tillverkade bilar kommer att öka och det kommer att innebära ökad användning av de här stålen anser Volvo Personvagnars teknikchef Åke Bergquist.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".