Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

(C) glömmer inte löfte om testcentrum

Publicerat tisdag 19 februari 2008 kl 10.38
Stefan Tornberg (c)

En delegation med ledande militärer, och rikspolitiker från centerpartiet besökte Jägarbataljonen i Arvidsjaur måndagen. Centerpartiet i Arvidsjaur hade bjudit in gästerna för att diskutera det civila och militära testcentrum som riksdagen lovade att lokalisera till orten för flera år sedan.

– Vi vill ju hålla liv i den här frågan, så att man inte glömmer bort att det här beslutet är fattat, säger Kristina Bäckström, centerordförande i Arvidsjaur.

Det var 2004 som riksdagen tog beslutet att kompensera Arvidsjaur för nedläggningen av K4. En internationell militär och civil test- och övningsverksamhet skulle förläggas där det finns snö, kyla, mörker och stora vidder. Andra länder skulle lockas att öva i trakterna och utprova nytt material. Men åren har gått och inget testcentrum syns till än.

– Vi vill visa den utbildning, som arméns jägarbataljon, har här i Arvidsjaur och särskilt vinterövningar, säger Kristina Bäckström (c).

– Och vi vill försöka påverka vår försvarspolitiker i försvarsutskottet Staffan Danielsson (c) att få hit en internationell testverksamhet , säger hon.

Stefan Tornberg (c) riksdagsman Norrbotten:

– Försvaret är allmänt i en utsatt situation om hur man använder pengarna, så det kan vara en ny situation och man är inte heller van att sälja sin verksamhet internationellt som det gäller här, säger han. Därför tror jag att det har dröjt med att verkställa riksdagens beslut om en testverksamhet här.

– Jag tror att frågan dessutom har fastnat i en militärbyråkrati, säger Stefan Tornberg. För jag vet att det inte finns något motstånd hos ÖB och försvarsledningen . Därför gäller det att trycka på.

Vad tar du med dig från besöket i Arvidsjaur?

– Det är uppbackningen från Försvaret och den lokala befolkningen för ett testcentrum. Och det är bra både för Norrbotten, Arvidsjaur och inte minst för det svenska försvaret, avslutar Tornberg.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".