Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Debatt om snusförbud

Publicerat onsdag 20 februari 2008 kl 13.47

Snus är farligt och leder inte till mindre rökning. Det framkommer i en ny rapport från vetenskapsexperter som EU-kommissionen vänt sig till. Tobaksindustrin gör en helt annan tolkning av rapporten.

EU har sedan 1992 ett förbud mot att sälja fuktigt snus av svensk typ. Snuset förbjöds sedan Världshälsoorganisationen (WHO) fastställt att snus kan orsaka cancer.

Sverige, med sin långa snustradition, lyckades dock förhandla sig till ett undantag från förbudet.

Under flera år har snusförbudet stötts och blötts, inte minst av tobaksindustrin som skulle vilja ha en större marknad att agera på.

EU:s generaldirektorat för hälsa och konsumentskydd beslutade 2006 att låta utreda de rökfria tobaksprodukterna. Uppdraget gick till den vetenskapliga expertkommittén Scenihr som nu har lämnat sin slutrapport om snusningens hälsorisker, grad av beroendeframkallande, funktion som rökavvänjningsmedel med mera.

– I rapporten står det att snus är farligt och utgör en hälsorisk. Sedan skriver vi också det fullständigt självklara, att snus är mindre farligt än rökning, säger Anders Ahlbom, professor vid Karolinska institutet och medlem i Scenihr, till TT.

Swedish Match tolkar det hela tvärtom och drar slutsatsen att rapporten ”innebär att det inte längre finns något vetenskapligt stöd för ett fortsatt snusförbud inom EU”. Enligt tobakskoncernen bekräftar Scenihr det svenska snusets hälsofördelar.

Motståndarna till snusförbudet brukar peka på Sverige där rökningen minskat och snusningen ökat. Andra rökare i EU borde också få chansen att sluta röka genom att börjar snusa i stället, är ett argument som professor Anders Ahlbom inte köper.

Den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är hårt engagerad i snusfrågan. Även han använder rapporten som stöd för kravet på att snusförbudet måste tas bort. Men Markos Kyprianou, EU-kommissionären för hälsa och konsumentskydd, har sedan länge sin åsikt klar: Snus orsakar cancer och förbudet är bra.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".