Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i systemet orsakade olyckan

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 15.05
Haveriplatsen där JAS 39 Gripen kraschade. Foto: Provplats Vidsel.

Det var utskjutningshandtaget på JAS planet som orsakade haveriet i Vidsel förra året. Det visar den slutrapport som presenterades på torsdagen. Statens haverikommission konstaterar att formen och friktionen på handtaget, som är av gummi, inte tål tillräckligt hög belastning. Det gör därmed att det ibland löser ut.

I haverirapportern från Statens haverikommission står det att problemet med utskjutningshandtaget varit känt sedan 1996, men att någon analys av problemet inte har gjorts. I rapporten kommer också kritik mot att åtgärden glömdes bort.

När det gäller räddningsinsatsen i samband med olyckan kommer en del kritik. Personalen som ingår i flygplatsräddningstjänsten har för lite träning på grund av för hårt pressade arbetsscheman. Det innebär att yrkeskunskapen inte kan bibehållas på en tillfredsställande nivå.

I samband med flygolyckan spreds också farligt kompositmaterial, eftersom planet till stor del var tillverkat av det. Att arbeta med kompostimaterial kan vara farligt för hälsan och speciella restriktioner gäller. I samband med olyckan tilläts överflygningar av området vilket gjorde att partiklarna spreds, i det aktuella fallet begärdes ingen avlysning av luftrummet.

I sina rekommendationer skriver haverikommisionen i rapporten bland annat att Försvarmakten ska verka för att bristerna i flygsäkerhetsprocesserna inom och mellan Saab, Försvarets materielverk och Förförsvarsmakten åtgärdas. De ska också verka för en förbättrad utbildning av flygplatsräddningstjänstens personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".