Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB investerar i en ny huvudnivå

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 16.04
LKAB:s gruva i Malmberget.

LKAB har beslutat att anlägga en ny huvudnivå i järnmalmsgruvan i Malmberget. Investeringen beräknas uppgå till några miljarder kronor. Gruvbolaget kommer också att anpassa pelletsverket för en ökad produktion och förlänga livslängden i Malmberget till 2020.

Gruvan i Malmberget består idag av ett 20-tal utspridda större och mindre malmkroppar av vilka cirka tio bryts för närvarande. Malmkropparna ligger på olika djup och avsänkningar av huvudnivåerna sker därför etappvis i olika delar av gruvan.

För närvarande sker brytning via tre huvudnivåer, på avvägningarna 600, 815 samt 1 000 meter, vilka togs i drift år 1969, 1989 resp 2000.

Dagens investeringsbeslut innebär att:

  1. Den nyaste huvudnivån på 1 000 meters avvägning förlängs till malmkroppen Fabian i det så kallade Östra Fältet där merparten av malmkropparna finns. Fabian bryts för närvarande via huvudnivå 815, innehåller magnetit och växer stort mot djupet.
  2. En ny huvudnivå anläggs på avvägning 1 250 för de andra malmkropparna i Östra Fältet. Alla dessa innehåller magnetit.
  3. Styrelsen tar ställning till en eventuell ny huvudnivå för det så kallade Västra Fältet samt en eventuell ökad uppfordringskapacitet senare. I Västra Fältet bryts mestadels hematit och en liten mängd magnetit. Verksamheten bedrivs idag via huvudnivå 600.

M1250 dimensioneras för en råmalmsproduktion på 18 Mt, plus 1-2 Mt tillredningsgråberg, per år. Brytbar malmreserv är beräknad till ca 140 Mt råmalm, vilket ger ca 84 Mt färdiga produkter. Med en årlig produktion på mellan 8-10 Mt färdiga produkter, förlängs livslängden för verksamheten i Malmberget med ca 10 år, till ca 2020.

250 personer per år kommer att jobba med byggandet

Driftstart för delar av den nya huvudnivån beräknas ske under tredje kvartalet 2010. Totalt kommer omkring 250 personer att jobba med byggandet av den nya huvudnivån.

Den nya huvudnivån kommer att ersätta tidigare nivåer, vilket innebär att behovet av driftspersonal i gruvan inte påverkas.

Enligt ett pressmeddelande från gruvbolaget möjliggörs investeringen bland annat tack vare LKABs starka ekonomiska position och den fortsatt höga efterfrågan på järnmalm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".