Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Låga vattennivåer dödar fiskar och hotar fisket

Publicerat måndag 3 mars 2003 kl 08.14
Vattennivåerna i många av sjöarna och bäckarna i Norrbotten är de lägsta på 50 år. Detta skapar en allvarlig syrebrist under istäcket, vilket i sin tur leder till att fisken dör och fiskrommen torkar och förstörs. Fiskeriverket befarar att detta kan minska fiskbeståndet så pass mycket, att det drabbar sportfisket i sommar och höst.
Det är framför allt fiskbestånden i mindre sjöar och bäckar, som är illa ute på grund av det lägsta vattenståndet i Norrbotten på 50 år. Isen gör att syret tar slut i de grunda bäckarna och sjöarna, vilket framför allt drabbar större fiskar, som kvävs och fiskrommen som torkar och förstörs. Enligt Karl-Erik Nilsson, chef på Fiskeriverket i Norrbotten, är det främst öringen som påverkas negativt. I Övertorneå Kommun har man i dagarna hittat 1000-tals döda aborrar, som dött av just syrebrist. Enligt kommunens miljöinspektör Per Lundbäck har kommunen även fått flera rapporter från finska sidan om fiskar som dött av samma orsak.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".