Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gemensam satsning på Hertsön

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 16.01
1 av 4
Yvonne Stålnacke (s), kommunalråd i Luleå, Ullacarin Palm, projektledare för Integrera mera, Baby Thein, Islamska föreningen och Kalle Degerman, områdesgruppen och Luleå SK.
2 av 4
Baby Thein, Hertsön.
3 av 4
Ullacarin Palm och Baby Thein i montern på Hertsön.
4 av 4
Ullacarin Palm, projektledare.

Bostadsområdet Hertsön i Luleå dras med ett dåligt rykte och hög arbetslöshet. Och många av de boende har utländsk bakgrund ifrån många olika länder, vilket skapar segregation. Men kommunen tar nu krafttag genom ett projekt som ska öka engagemanget och samarbetet mellan föreningar och myndigheter.

Ullacarin Palm är projektledare för Integrera mera.

– För att öka möjligheten till integration så måste man ta hjälp av många olika delar; olika kommunala förvaltningar, statliga myndigheter, andra organisationer och föreningar. Och sedan har vi gjort projektet på ett Hertsö-sätt.

Integrera mera är ett projekt som har sin grund i de storstadspolitiska mål som riksdagen beslutat. Det är Luleå kommun, i samverkan med bland andra polisen, arbetsförmedlingen och Lulebo som står bakom arbetet. Och genom den områdesgrupp som finns på Hertsön ska samarbetet mellan de många föreningarna och verksamheterna öka. I en bemannad monter i centrum ska Hertsöborna kunna ställa frågor, få hjälp och engagera sig.

– Föreningar kommer att finnas här och svara på frågor, och det kommer att finnas en dator där man kan koppla upp sig mot arbetsförmedlingen, föräkringskassan och kommunen. Och i de kontakterna kan man förstås också få hjälp, säger Ullacarin Palm.

Hur kan det här påverka exempelvis arbetslöshet?

– Man får utökade kontakter genom det här föreningssamarbetet, och den vägen hittar man vidare och träffar andra som har kontakter.

Kommunen hoppas att utanförskap och arbetslöshet ska minska med projektet och kommunalrådet Yvonne Stålnacke (s) tror att förutsättningarna är goda med ett rikt föreningsliv på Hertsön.

– Det är det som är styrkan med Hertsön att man har så många aktiva föreningar och de har sin tur ett stort nätverk. Det är det som gör att det här arbetet är möjligt.

Baby Thein kommer från Burma, men bor på Hertsön och är engagerad i Islamska föreningen, och hon är också positiv.

– Man kan träffa olika människor och myndigheter. Man kan få hjälp med information, så jag tror det blir jättebra för alla invandrare i framtiden.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".