Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tullchef skriver till justitieministern

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 10.37

Göran Kandelin vid tullen i Haparanda är mycket bekymrad över myndighetens förslag på neddragningar som innebär att personalen försvinner från gränsen.
Nu skriver han till justitieminister Beatrice Ask (m) i hopp om att hon ska reagera.

- Vi vill uppmärksamma justitieministern på det orimliga som det här förslaget innebär, att totalt stänga ner tullverksamheten och brottsbekämpningen i Norrland, säger Göran Kandelin vid tullen i Haparanda.

Tullverket ligger egentligen under finansdepartementet, men Göran Kandelin, som är ställföreträdande gruppchef för gränsskyddsgruppen i Haparanda, menar att deras nuvarande verksamhet mer handlar om brottsbekämpning i samverkan med bland andra polisen. Exempelvis lyfter han fram det stora tillslaget mot dieselsmuggling från Finland, där flera myndigheter samarbetade. Och i arbetet med den organiserade brottsligheten är det viktigt med en tull på plats, menar Göran Kandelin, som tror att Beatrice Ask håller med.

- Justitieministern har ju väckt tanken tidigare att alla brottsbekämpande myndigheter ska gå ihop kring den organiserade brottsligheten. Och då rimmar det väldigt illa att man börjar plocka bort grupper, säger han.

Går det inte att bedriva den här verksamheten enligt det nya förslaget?

Nej, det nya förslaget innebär ju att det ska finnas en underrättelse-/analysgrupp någonstans i Västerbotten och sedan ska man flyga in personal från Arlanda/Stockholm vid de operativa insatserna. Och rent tidsmässigt håller det inte, det kan ju vara akuta insatser. Sedan har vi som jobbar här uppe en otroligt bra lokal- och personkännedom och ett brett samverkansnät med andra myndigheter.

Finns det en stor organiserad brottslighet som gör det motiverat?

– Ja, vi ser en ökning och vi är rädda att om vi försvinner kommer våra motståndare se att det är en grön motorväg in i Sverige här uppe, och det är väl inte riktigt så vi vill ha det.

André Pettersson, SR Norrbotten

andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".