Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Upphandlingar saknar miljökrav

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 11.57
Landstingshuset

Åtta av 19 granskade upphandlingar av varor och tjänster som genomförts av landstinget, kommuner och myndigheter i Norrbotten under 2006 saknar tydliga miljökrav. Det framgår av en granskning som Naturvårdsverket låtit genomföra.

- Det är oroande att flera av de granskade upphandlingarna i Norrbotten saknar tydliga miljökrav, även när det handlar om produkter med tydlig miljöpåverkan, säger Tomas Chicote, projektledare på Naturvårdsverket.

De granskade upphandlingarna i Norrbotten omfattar bland annat upphandlingar av belysningsprodukter och byggprodukter utan tydliga kriterier för hur miljöprestanda beaktas vid utvärderingen.

Över hela landet har Naturvårdsverket låtit granska sammanlagt 270 upphandlingar som genomförts av kommuner, landsting och myndigheter. Någon form av miljökrav ställdes i 210 av upphandlingarna och kraven bedömdes vara tillräckligt tydliga i 183 av dem.

Bristerna handlar ofta om otydlighet kring hur miljöprestanda kommer att värderas vid prövningen eller hur en högre kvalitet i miljöavseende kommer att prioriteras i förhållande till andra kriterier.

Granskningen visar att landstingen skötte sig bäst, med tydliga miljökrav i 78 procent av upphandlingarna. Bland kommunernas och myndigheternas upphandlingar fanns sådana miljökrav i 66 respektive 64 procent av fallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".