Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pelletsverk fortfarande ur drift

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 11.01
1 av 2
Anders Henriksson chef för LKAB:s förädlingsverk i Svappavaara och Malmberget. Foto: Maritha Mossberg
2 av 2
Vitåfors industriområde vid LKAB i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

LKAB: s pelletsverk i Vitåfors, Malmberget står fortfarande stilla efter branden i ett ställverk för två veckor sedan.
Den totala kostnaden för branden beräknas till 450 miljoner kronor.
Först under andra halvan nästa vecka kan ett av pelletsverken komma igång.

- Orsaken till det är den enorma omfattningen av saneringsarbetet, som har varit svårt att bedöma tidsmässigt i starten, säger Anders Henriksson chef för LKAB: s förädlingsverk i Malmberget och Svappavaara.

Själva branden i ställverket var inte särskilt omfattande men det är stoft och saltsyror som bildats av branden som tar lång tid att sanera.

Ställverket som är hjärtat i produktionen ovan jord är ett av Sveriges största industriställverk med sin längd på 160 meter. Och nu arbetar totalt 180 personer dygnet runt med sanerings- och återuppbyggnadsarbetet.

Orsaken till branden den utreds fortfarande.

- Jag vill inte spekulera desto mer kring orsaken utan jag vill nog se den här utredningen innan jag uttalar mig desto mer, säger han.

Konsekvenserna av branden i ställverket i Vitåfors för två veckor sedan innebär mycket stora kostnader för LKAB, cirka 450 miljoner kronor.

Kostnaden för material och arbetet att återställa ställverket beräknas till 150 miljoner plus inkomstbortfallet på cirka 300 miljoner kronor.

- Totalt kommer vi att tappa, i storleksordningen, 500 000 ton färdiga produkter vilket motsvarar ungefär fem procent av hela årsproduktionen, konstaterar han.

SSAB är en av LKAB: s kunder som får sin råvara från Malmbergsgruvan och drabbas av produktionsstoppet.

- Det här går inte obemärkt förbi. Det innebär att de andra pelletsverken som vi har i gång i Kiruna och Svappavaara försörjer SSAB, säger Anders Henriksson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".