Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fårägare förklarar döda och magra får

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 06.55

Den fårägare i Pajala kommun där 10 döda får hittades tillsammans med levande får har nu kommit med en förklaring till händelsen.

Det var för två veckor sedan i samband med en inspektion som upptäckten gjordes och de levande fåren omhändertogs.
Djurägaren hade inte gått att få tag på trots ett flertal skrivelser från Pajala kommuns inspektörer.
Nu har länsstyrelsen som handlägger ärendet fått in en förklaring till varför miljöinspektörerna i Pajala kommun tillsammans med polisen fann 10 döda får tillsammans med 12 som levde och som knappt hade någon ätbar mat.

I sitt yttrande menar fårägaren att det finns en rad förklaringar. Att fåren var magra berodde på att de hade hade svår diarré som de inte återhämtat sig från.

Att de inte hade tillgång till vatten berodde på att det fanns snö och att de hade ensilage att äta.

De får som var vid liv hade skador på nosen, enligt inspektionsrapporten berodde det på att fåren försökt komma åt mat som fanns bakom ett trästaket. Men det förklarade djurägaren med ett oklokt användande av foderhäckar av metall.

De döda fåren som låg i ett anslutande utrymme fullt synligt och öppet för både får andra djur, har enligt djurägaren avlivats för att de haft juverinflammation och dåliga tänder, där fanns också lamm som dött på grund av diarrén. Inget av fåren ska ha dött av svält.

I miljöinspektörernas rapport står det förutom att de hittade tio döda får, att de som levde hade fruset, mögligt ensilage som de inte ens hade tillgång till, inget vatten fanns. Fåren låg i gödsel.

Nu ska länsstyrelsens handläggning av ärendet fortsätta när de fått in fårägarens yttrande. Sedan återstår att se vart de omhändertagna fåren hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".