Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Säkerhetsforskning får 30 miljoner

Publicerat torsdag 24 april 2008 kl 09.35
Luleå tekniska universitet.

Ett nytt stort forskningsprojekt väntas dra igång av Centrum för riskanalys och riskhantering vid Luleås tekniska universitet i samarbete med Umeå universitet, näringslivet och olika myndigheter. Projektet har beviljats 31 miljoner kronor ur EU:s regionala fond för att ta fram forskning om och till att utveckla produkter och tjänster som hjälper till att upptäcka risker och skydda samhället från allvarliga påfrestningar.

Rent konkret kan det till exempel handla om att i tid kunna upptäcka och förebygga ras och olyckor i byggnader, eller att få fram effektiva, fungerande kommunikationssystem att använda i krissituationer.

– Bakgrunden till projektet är att samhället blir alltmer komplicerat och att riskerna för olycksfall och kriser därmed ökar, säger professor Milan Veljkovic, en av de två projektledarna och även chef för centrumet för riskanalys och riskhantering vid Luleås tekniska universitet.

Sammanlagt, när de två samverkande universiteten själva har gått in med sin finansiering, väntas projektets budget ligga på över 60 miljoner kronor.

– Det ska bli både spännande och utmanande att leda det här arbetet, säger professor Milan Veljkovic, verksamhetsledare för Centrum för riskanalys och riskhantering, om projekten som fått namnet Nordic safety and security (NSS).

Vid Luleå tekniska universitet utbildas brandingenjörer och i Umeå poliser och ambulanssjukvårdare - yrkesgrupper som arbetar tillsammans i olika krissituationer. Målet är att de nu ska samarbeta redan under utbildningen och att det samarbetet ska resultera i gemensamma utvecklings- och forskningsprojekt.

Som alltid i den här typen av projekt kommer samverkan att ske med flera företag; LKAB, SSAB, Banverket, Vägverket, Vattenfall, Skanska, Bodens kommun, Försvarsmakten, länsstyrelsen samt andra företag och myndigheter som är intresserade av säkerhetsfrågor.

– EU:s regionala fond skjuter till 31 miljoner kronor under förutsättning att de båda universiteten tillsammans skjuter till lika mycket - totalt får vi alltså en budget på över 60 miljoner kronor, säger Milan Veljkovic.

Arbetet kommer att bedrivas vid flera av LTU:s institutioner och involvera ett stort antal forskare, främst vid Samhällsbyggnad, Tillämpad fysik, maskin- och materialteknik, Arbetsvetenskap, Tillämpad kemi och geovetenskap samt Industriell ekonomi och samhällsvetenskap. I Umeå medverkar flera enheter och institutioner vid universitetet och landstinget, bland annat Näringsliv och samverkan, Datavetenskap, Pedagogik, Polisutbildningen, Omvårdnad, Anestesi, Akutmedicin, Kirurgi samt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".