Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga samer i Norden diskriminerade

Publicerat torsdag 24 april 2008 kl 16.03
Isak Utsi, Porjus och Sara Parfa Svonni, Jokkmokk. Två unga samer som deltagit i rapporten. Foto:Inger Marklund

Samiska ungdomar är nöjda och stolta över sin identitet och kultur. Men de känner sig diskriminerade i skolan och samhället. Det konstaterar de nordiska barnombudsmännen i en ny rapport där 171 samiska ungdomar är intervjuade.

Två av de utfrågade ungdomarna är Sara Parfa Svonni, Jokkmokk och Isak Utsi, Porjus.

– Jag har blivit diskriminerad, till och med av lärare, säger Sara. Jag har kallats lappjävel. Men det är värre på många andra ställen än i Jokkmokk. I Kiruna är det jobbigare att vara ung same än i Jokkmokk.

– Alla samer blir kränkta någon gång, säger Isak. Men jag tycker också att det är fint att vara same, att känna att man tillhör en kultur. Man är inte bättre, men man är ju som unik på något sätt.

Barnombudsmannen Lena Nyberg, mötte ett hundratal av de utfrågade ungdomarna, mellan 13-17 år, i Luleå på torsdagen. De har träffats tidigare och pratat om sina liv och rättigheter. Flera av ungdomarna uttryckte oro över att ta över rennäringsföretag, eftersom det inte är så lönsamt och att rovdjurspolitiken går emot företagen.

Om rapporten säger Lena Nyberg:

– Det jag tycker är mest allvarligt är att samiska ungdomar inte känner att de har samma värde som andra ungdomar. De känner inte att deras språk accepteras. De får utstå kränkningar och de blir inte tagna på allvar.

Hon berättar att regeringen och Diskrimineringsombudsmannen har tagit rapporten på stort allvar.

Lena Nyberg ska nu föreslå en hel del åtgärder. Bland annat försöka få in diskussioner om värderingar i skolor, se till att det samiska språket tas på allvar, försöka få fler samisktalande lärare och få fram mer skollitteratur på samiska.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".