Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungas livsvillkor kartläggs

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 13.08
Bodens kommun

Nu har Boden och Luleå bestämt sig för att undersöka hur ungdomars livsvillkor ser ut. Ungdomar ska få svara på frågor om sin hälsa, hur de upplever skolan och hur de ser på sin framtid. Ungdomsstyrelsen har utvecklat en metod för att ta reda på ungdomars levnadsvillkor, Lupp. Lupp står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken.

- Det är angeläget för en kommun att lyssna på alla sina invånare. Den här metoden som Ungdomsstyrelsen tagit fram är ett verktyg och ett stöd för att få ökad kunskap om hur unga har det lokalt. Jag tycker det är särskilt viktigt att lyssna till ungdomars åsikter eftersom inflytande är ett av de övergripande målen med ungdomspolitiken, säger Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.

Lupp är en webbaserad enkät som används som en helhetsundersökning av en viss åldersgrupp. Det finns möjlighet att jämföra resultaten mellan olika kommuner och med resultaten från en nationell undersökning som Ungdomsstyrelsen har gjort.

Svaren på enkäten kan användas både för att förbättra ungas villkor och för att utveckla kommunernas verksamhet i stort. Svaren från Lupp blir underlag för att fatta beslut som bygger på hur unga verkligen har det. Enkäten kommer att gå ut i oktober.

Enkäten tar upp frågor om allt från synen på inflytande och demokrati i kommunen till hur unga upplever sin fritid, skola och arbetsmarknad. Det blir också frågor om kost, motion, stress, trygghet och mobbing. Lupp bidrar till kunskap om ungdomars framtidsplaner och underlaget kan hjälpa kommunen att veta vad den ska satsa på i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".