Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Metallstölderna ökar i Norrbotten

Publicerat söndag 27 april 2008 kl 09.48

Metallstölder har börjar bli vanliga i de fyra nordligaste länen. Här i Norrbotten har de rapporterade stölderna bara på ett par år ökat närmast lavinartat, från nån enstaka stöld årligen sen till 44 stölder av metall under 2007.

Metallstölder har hitills varit något som mest uppmärksammats i andra delar av landet - men nu visar en ny av sammanställning gjord av kriminalpolisen att den här typen av stölder har nu även börjar bli vanliga i de fyra nordligaste länen.

Det är i en rapport om gränsöverskridande brottslighet i de fyra nordligaste länen som siffrorna för länet finns med. Kartläggningen har gjorts för att polisen ska få ett samlat grepp om vilka brottsutvecklingstendenser som finns och därmed vilka problemområden som de behöver jobba särskilt med under åren 2008 till 2010.

I rapporten slås det fast att brottslighet förknippad med de här allt mer stöldbegärliga metallerna är en ”stort problem” i i norra Sverige.

Kriminalanalytikern Lena Merlin har skrivit rapporten.

- Man kan ju se att vissa av de här konstellationerna som faktiskt finns, de rör sig över rätt stora geografiska områden. Så det har vi ju sett i vårt område att där kommer det personer från Mellansverige och åker hit och tar sig in på återvinningscentraler och lastar kanske framför allt kopparskrot.

Enligt P1-programmet Kaliber är det numera inte bara enstaka metallföremål i kyrkor eller kopparstuprännor som stjäls runt om i landet - utan fenomenet med metallstölder har nu börjat anta mer organiserade former inom särskilda nätverk. Det handlar om tungt och otympligt - men lukrativt - metallskrot eller kopparkabel som stjäls - för att sen säljas vidare..

Under 2003, 2004 och 2005 rapporterades 2-3 metallstölder om året i Norrbotten - under 2006 steg den siffran till 18 inrapporterade stölder av metall och under 2007 rapporterade hela 44 stycken metallstölder.

Siffrorna för hela norra regionen är 35 stölder under 2003 -och fem år senare 146 stölder totalt. Huruvida den här brottsligheten i Norrbotten är organiserad i tydliga nätverk, vet polisen inte ännu - men man tror att samma mönster som finns i övriga landet även gäller här.

Lena Melin som skrivit rapporten menar att polisen på andra håll i landet på ett vettigt sätt har börjat angripa kärnan i problematiken, det vill säga återförsäljarledet:

- Det man har gjort i andra delar av landet bland annat i Stockholmsområdet som jag tycker är en god idé, är att åka ut och informera företag som köper upp skrot. Talat om att det här pågår i organiserad form och ofta håller man ju på med annan brottslighet också, säger Lena Melin, analytiker på polisens samordnade kriminalunderättelsetjänst för norra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".