Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårdare regler för skogsbilvägar

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 05.09
Ett bra exempel på skogsväg över ett vattendrag enligt Skogsstyrelsen.

Det har blivit besvärligare för skogsägare att anlägga skogsbilvägar på sina fastigheter. Tidigare har Skogsstyrelsen ensam haft hand om ärenden som gäller väganläggning, men i och med en ändring i miljöbalken så måste nu även länsstyrelsen handlägga ärendet. Något som Norra skogsägarna är kritiska mot.

– Vi är framför allt kritiska mot att det blir två myndigheter som ska handlägga samma ärende. Det blir en lång handläggningstid och en osäker hantering för skogsägaren, säger Erland Johansson, regionchef för Norrbotten på Norra skogsägarna.

I maj förra året gjordes en ändring i miljöbalken som innebär att det numera gäller anmälningsplikt för vissa vattenverksamheter. Tidigare har skogsägaren haft samråd enbart med Skogsstyrelsen när det anläggning av skogsbilväg, men regeländringen innebär att även länsstyrelsen kommer bli inblandad eftersom det vid en vägbyggnation är mer regel än undantag att man passerar ett vattendrag. Två myndigheter bli alltså inblandade i samma ärende, och det är just det som Norra skogsägarna är kritisk mot.

Men alla är inte negativa mot regeländringen, Per Christoffersson på Skogsstyrelsen som är vägspecialist har förståelse för kritiken från skogsägarna men menar att kunskapen om miljöpåverkan vid en väganläggning är alldeles för dålig och han välkomnar en tillstramning av regelverket.

– Vi måste förbättra miljösidan, idag byggs många vägar fullständigt i onödan. Det är på tiden att det stramades upp det här. Många skogsägare har väldigt låg kunskap om vattenmiljöer och vilken påverkan en väg gör, säger Per Christofferson vägspecialist på Skogsstyrelsen.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".