Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt turbulens i Vuollerim

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 16.55
Foto: Thomas Johansson.

Turbulensen i Vuollerim mellan de som stödjer Stiftelsen Verklighetens centers verksamhet och de som är emot, fortsätter. Nu har den socialdemokratiska kommunpolitikern Eivor Auna från Vuollerim ifrågasatt konstnären Eva Stina Sandlings föreläsning hos föreningen Rådgivning om sekter. Anledningen är att hon anser att Sandling inte ska ägna sig åt det när hon har en projektanställning åt kommunen.

Eivor Auna säger att det finns en moralisk och etisk aspekt om vad man får göra och inte göra om man är avlönad av kommunen och den tycker hon att Sandling åsidosätter.

– Man kan inte vara socialdemokrat på veckan och nazist på helgerna, säger Eivor Auna.

Kommunpolitikern Eivor Auna (s) har i ett brev till ordföranden för kultur och fritidsnämnden i Jokkmokk Henrik Blind (mp) ifrågasatt konstnären Eva-Stina Sandlings föreläsning för den ideella föreningen Rådgivning om sekter. Föreläsningen i Göteborg hade rubriken ”Voullerim, en belägrad by” och Eivor Auna ifrågasätter om det är lämpligt att Sandling som har en projektanställning om de mänskliga rättigheterna åt Jokkmokks kommun också föreläser. I ett brev till ordföranden för kultur och fritidsnämnden har hon framfört sin kritik.

Men enligt ordföranden för kultur och fritidsnämnden, Henrik Blind, finns det inget som hindrar att hon föreläser på sig egen fritid, och kommunen har inte på något sätt bidragit ekonomiskt.

– Jag tycker inte att det är en politisk fråga vad Eva Stina Sandling gör på sin fritid, att lyfta upp det till politiskt forum tycker jag känns olustigt, säger Henrik Blind.

Men Eivor Auna är kritisk till föreläsningen i Göteborg och menar att hela Vuollerim drabbas och att det är förtal av Vuollerimborna för att alla dras över en kam. Men att Eva Stina Sandling skulle ha ansett att hon ser det som en mänsklig rättighet att dela med sig av sina erfarenheter till andra har Auna synpunkter på.

– Visst har hon den rättigheten att göra det, men med varje rättighet följer ett ansvar, avslutar Eivor Auna.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Eivor Aunas brev

”Det finns en förening som heter ROS (Rådgivning om sekter). Du kan gå in på ROS årsmöte 2008 och under nyheter 20080301 finna inbjudan till ’Vuollerim, en belägrad by’. Där framgår det att Eva Stina Sandling skall hålla en intessant föreläsning om ’en by i Lappland som år 2004 annekterades av företagsgruppen Stiftelsen Verklighetens Center. Rörelsens ideologier blev snabbt gällande för hela byn och lösningen blev den centrala verkligheten i Vuollerim’.

Vad jag undrar över är om du vet att hon höll denna föreläsning och var i så fall kommunen på något sätt inblandad. Bara det att annonsen har gått ut får mig att undra om detta är förenligt med att Sandling är anställd av kommunen för att arbeta med sitt projekt om de mänskliga rättigheterna med mera.

Leder hon samtidigt en kampanj som jag uppfattar det mot hela befolkningen i Vuollerim finns det skäl att fundera över kommunens stöd till hennes projekt om de mänskliga rättigheterna.

Någonstans måste ju ändå gränsen dras för vad som är moraliskt försvarbart. Ordet som annektera för ju tankarna till ett krigstillstånd. Att en hel by skulle ha antagit en ny ideologi är nog en nyhet för de flesta Vuollerimbor (förutom klicken kring Eva Stina) och vilken ideologi är det i så fall fråga om?”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".