Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsråvara på export

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 06.41

För första gången exporteras nu norrbottnisk skogsråvara med båt från länet och detta trots att länets egna industrier sedan lång tid tillbaks har stor brist på just skogsråvara.

Det är den i länet rätt nyetablerade skogsförvaltaren Skogssällskapet som i början av nästa vecka skeppar iväg 3 500 kubikmeter massaved från Hamnholmen i Piteå.

- Ja, det är väl ofta så att industrin har ju importerat virke, men inget virke har gått ut härifrån. Behovet har väl varit hit och nu finns väl behovet i Finland. Och vi får bra priser till våra kunder, så det är därför vi exporterar det nu, säger Kurs Isaksson.

Det hör verkligen inte till vanligheterna att den norrbottniska massaveden går på export per båt. Tvärtom har ju ju länets industrier, sågverk och till exempel pappersmassafabriker i Piteå och Karlsborg utanför Kalix istället tagit emot båttransporter med skogsråvara från till exempel Balitikum, Tyskland och Finland. Faktum är att skogslänet Norrbotten under lång tid har gjort av med dubbelt så mycket råvara som länet själv har kunnat få fram. Hälften av råvaran till den egna skogs- och massaindustrin har alltså importerats, enligt Christer Wallin på Skogssällskapet.

Det är finnarna som just nu betalar bättre och då väljer den lilla fristående skogsförvaltaren Skogssällskapet att exportera istället för att sälja till den lokala industrin. En tredjedel av den skog deras kunder hugger i länet går redan på export till Finland och i år räknar sällskapet med att fördubbla volymerna.

Norra skogsägarnas vd Bo Holm håller dock inte med om att man kan få mer betalt i Finland. Och han säger att han har svårt att få skogsförvaltarens ekvation att gå ihop med extra transportkostnader och andra mätningsregler av råvaran som kan vara mindre fördelaktig för skogsägaren.

Och vd:n på Smurfit Kappa Kraftliners fabrik i Piteå, Tore Persson, säger att de har funderat en hel del kring det faktum att en båt nu lägger ut från Piteå samtidigt som deras fabrik i Piteå behöver råvaran. Han tror inte att det är någon långsiktigt hållbar idé att exportera träråvara per båt till grannen i öst. Det blir för dyrt, enligt Tore Persson.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".