Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot Visit Gellivare

Publicerat lördag 3 maj 2008 kl 08.07
1 av 2
2 av 2
Johanna Mattsson vd för Gellivare Lappland. Foto: Maritha Mossberg

52 turistföretag i Gällivare arbetar tillsammans i Visit Gellivare, ett bolag som samordnar delar av besöksnäringen. Nu är flera av samarbetsföretagen kritiska till bolaget. Turistbyråns två anställda har också sagt upp sig.

Karl-Erik Uusitalo ordförande i Visit Gellivare bekräftar och känner till den kritik som riktas mot dem.

- Vi kommer aldrig att kunna tillfredställa alla med vårt sätt att arbeta. Där personkemier inte stämmer och sådana saker, det lämnar vi där hän för det kan vi inte göra så mycket åt, säger han.

Två år i rad har Gällivare den största ökningen i länet inom turistnäringen. Framgången bedömds bero på just att många turistföretag jobbar tillsammans. Ett samarbete som nu verkar gnissla men trots det så ökar antalet besökare.

- Vår uppgift är att försöka få hit turister som nyttjar aktiviteter, boende och sådana här saker, uppger han.

Visit Gellivare har hand om turistbyrån i Gällivare. Deras två anställda har sagt upp sina anställningar. Men Karl-Erik Uusitalo menar att det inte beror på kritiken mot Visit Gellivare utan på att arbetssättet ändras från att vara en informationscentral till att vara betydligt mer säljande.

- Arbetssättet och förändringen, har de väl tyckt inte passar dem, säger han.

Har du inte tyckt att det är konstigt att bägge två säger upp sig?

- Ja, konstigt och konstigt, visst kan man tolka det så. Men de har sagt att det här kommande jobbet inte passar dem, svarar han.

Johanna Mattsson vd för Visit Gellivare tycker att de har tagit till sig av kritiken och tror att orsaken till den kan vara bolagets nya arbetssätt.

- Vi jobbar mer aggressivt mot media, mot visningar, mot press. Jag tror att vi inom en kort framtid så kommer några företag att springa i fronten därför att de är i en enorm expansiv fas, medan några kommer att hamna där bak. Men i det långa loppet, tror jag att vi alla, kommer att komma jämsides, säger Johanna Mattsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".